2014. március 30., vasárnap

Hogyan? Youtube, és Adsense házassága...

Íme cikksorozatunk első darabja. Megnézzük hogy is lehetséges a pénzkeresés Youtube videóinkkal, mi a háttere, és mik a feltételei.

Az egész ott kezdődött, hogy a Google megkötötte 2006 legnagyobb üzletét, és 1,6 milliárd dollárért felvásárolta az akkor még csak másfél éve működő, de már piacvezető videómegosztó portált a Youtube-ot. Akkor sokak szerint rossz húzás volt, de valljuk be... Szokott a google rossz üzleteket kötni? Ritkán.
Az mindenesetre tény, hogy a felvásárlás mögött nem volt teljesen kiforrott üzleti modell. Szintén sokan gondolták, hogy a Youtube a Napster sorsára fog jutni, mivel a felhasználók rengeteg olyan tartalmat generálnak, ami szerzői jogokat sért. Ezt a problémát még meg kellett oldani a Google szakembereinek. A szerzői jogi kérdésekbe most még nem szeretnénk belemenni, ezzel a későbbiekben külön bejegyzésben, sőt... inkább bejegyzésekben foglalkozunk.

Tehát adott egy népszerű videómegosztó portál, amit jövedelmezővé kell tenni. Irdatlan mennyiségű videót töltenek fel a felhasználók naponta, így a fenntartása sem olcsó. A probléma megoldható kétféleképpen. Az első a Youtube fizetőssé tétele. Akkor erről még szó sem volt. Most próbálkoznak hasonló dolgokkal googleék, a fizetős csatornákkal, de erről is beszélünk majd később.
A másik megoldás, amit mi is kihasználunk, az a hírdetéselhelyezés. A google-nél akkor már futott az Adsense - Adwords páros. Kézenfekvő volt, hogy ezt a hírdetési rendszert használják.
Az Adsese addig csak honlaptulajdonosoknak volt elérhető. A lényege röviden, tömören: A google hírdetéseket jelenít meg a partner honlapján, és az ott "eladott" hírdetések árából jutalékot fizet a megjelenítőnek. Egyszerűnek tűnik, nem?
Ezt a rendszert vezették be Youtube-on is. Kezdetben csak egy zárt csoport, kiemelt csatornatulajdonosok, nagy látogatottságú videók tulajdonosai élhettek a lehetőséggel. Később enyhítettek ezen a megkötésen, és már egy szélesebb rétegnek volt elérhető a bevételszerzés, de még akkor is több ezer feliratkozó, vagy több százezres megtekintés kellett ahhoz, hogy valakit meghívjanak a klubba. Igen, meghívásos volt a dolog. Csak az vehetett részt benne, akinek a Youtube felajánlotta.
Szerencsénkre ez ma már nem így van. A bevételszerzés most már majdnem mindenkinek elérhető. Ők is belátták, hogy a sok kis csatorna összességében rengeteg hírdetési felületet ad nekik.
Tehát elérhető nekünk, földi halandóknak is. Lássuk mire van szükségünk ahhoz, hogy egy kis plusz pénzre tegyünk szert.
  • Egy Google accountra. Most már minden egy accountal kezelhető, úgyhogy youtube csatorna létrehozásához is egy gmail-es email címre van szükségünk. Az így létrehozott csatornánknak szerzői jogi szempontból megbízhatónak kell lenni.
  • Ahhoz hogy a hírdetésekből befolyó jutalékot a google ki is fizesse nekünk, egy Adsense fiókra. A fiók létrehozásával szintén egy külön bejegyzésben foglalkozunk.
  • Talán a legfontosabb: egyedi, és keresett tartalomra. Nyilván minél népszerűbb a tartalom, annál több a megtekintés, annál több a bevétel is.
Ha ez a három dolog megvan, indulhat is Youtubber élet.
Azért nem ennyire egyszerű a dolog. Ennek is, mint ahogy Google-ék háza táján sokmindennek rengeteg buktatója van. Minden apró kis részletekből tevődik össze. Nem kell aggódni, szépen sorban mindenre ki fogunk térni.

Következő posztunkban a Youtube csatorna létrehozásával, és alapbeállításaival foglalkozunk.

Ha tetszett a cikk, segíts minket egy megosztással.
Psszt... Figyi! Ott lent ... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése